Wat is een Fatpad Syndroom?
Bij pijn onder de voet bij de hiel wordt vaak aan Hielspoor gedacht. Dat is niet altijd het geval. U kunt ook last hebben van het Fat Pad Syndroom. Bij deze aandoening slijten de vetkussentjes onder uw hak, u voelt dat dit gebied dunner is. Deze kussentjes vangen tijdens het lopen of rennen de schokken op. Wanneer ze dunner worden, worden de interne weefsels in uw voet niet langer meer beschermd. Veel mensen met het Fat Pad Syndroom hebben dan ook het gevoel alsof ze op de botten lopen.
Wat is het verschil tussen Hielspoor en Fat Pad Syndroom?
Hoewel de pijn onder de hiel even heftig kan zijn, gaat het hier toch om twee totaal verschillende aandoeningen. Hielspoor is een letsel dat het gevolg is van langdurige overbelasting. Er ontstaan kleine scheurtjes op de plek waar de voetzoolpees vast zit aan het hielbeen. Door kalkafzetting probeert het lichaam deze zwakke plek te verstevigen. Er wordt een haakje gevormd, dat een stekende pijn tijdens het lopen, sporten of autorijden kan veroorzaken.
Bij het Fat Pad Syndroom verdwijnen geleidelijk de beschermende vetkussentjes onder uw voeten. Ze vangen tijdens het lopen de schokken op en verdelen de krachten over de onderkant van uw voeten. Als deze bescherming minder wordt, wordt de druk tijdens het lopen rechtstreeks opgevangen door de interne structuren van de voet, zoals botten, spieren, zenuwen en andere weefsels. Dit kan ernstige pijnklachten geven. Deze treden op in het midden en aan de zijkant van uw hiel. Is de pijn aanwezig aan de voorzijde van de hiel, dan gaat het meestal om hielspoor.
Pijn aan de voorzijde van uw hier duidt vaak op hielspoor, pijn in het midden van uw hiel vaak op het fat pad syndroom
Oorzaak
- ouder worden
- reuma
- overgewicht
- afwijkende stand voeten
Het Fat Pad Syndroom is slijtage van de vetkussentjes onder uw voetzolen door ouderdom. Deze schok dempende en beschermende structuur is onder de hiel zo’n 18 mm en onder de voet ongeveer 7 mm dik. Na het veertigste levensjaar neemt de hoeveelheid collageen in het bindweefsel rond de vetkamers af. Daardoor worden ze minder sterk en breken de wanden gemakkelijker open. Dit heeft als gevolg, dat het vet naar buiten begint te lekken. De vetkussentjes onder de voeten verliezen hun functie en kunnen niet langer meer de uitgeoefende druk opvangen. Uiteindelijk gaat littekenweefsel de plek van de afgestorven vetkussentjes innemen. Deze veranderingen worden waargenomen door de bijna 30.000 zenuwuiteinden in de voetzool. Zij vertalen dit naar een branderig en vermoeid gevoel in de voeten.
Het Fat Pad Syndroom komt meer en meer voor. Dat heeft alles te maken met het feit dat we langer worden, meer overgewicht meedragen en langer leven. Door een afwijkende stand kunnen voeten de neiging hebben om door te zakken , waardoor onze hielen en voorvoeten meer schokken moeten verwerken.
Symptoom
Het Vetkussentjes Syndroom is geen acute aandoening, maar ontwikkelt zich over een langere periode. In de eerste fase worden de wanden van de vetkussentjes dunner. Het vet gaat meer druk uitoefenen op de wanden, waardoor ze zich gaan rekken. Omdat de zenuwen meer belast worden, ontstaat er een vermoeid en branderig gevoel in de voor- en achtervoet. Dit is zenuwpijn.
In het volgende stadium barsten de vetkussentjes open en vloeit het vet naar buiten. De voeten gaan dan branderig en licht tintelend aanvoelen. Ook treedt er een zeurende pijn aan de voorvoet en de zijkant van de hiel op.
Vervolgens sterven de vetkamers af en worden vervangen door littekenweefsel en bindweefsel. Tijdens het lopen kunnen propjes bindweefsel heen en weer gaan bewegen. De pijn verplaatst zich dan naar het midden van de hiel. Ook kan er gevoelloosheid in de voorvoet optreden. Door een verminderde doorbloeding kunnen de voeten ’s nachts pijnlijk gaan aanvoelen. Uiteindelijk is de vetkamerstructuur onder de voeten helemaal verdwenen. U heeft dan doorlopend last van pijnlijke en gevoelloze voeten.
U kunt zelf leren luisteren naar uw voetklacht. Loop er niet te lang mee door, de vetkussentjes kunnen namelijk niet terug groeien, de schade kan niet meer hersteld worden. Beperk ook springen en hardlopen en alle bezigheden die uw voeten teveel belasten. Een ijskompres kan een plotselinge pijnaanval verlichten . Voetoefeningen voor uw voeten kunt u op youtube vinden. Uw fysiotherapeut kan u ook hierbij helpen.
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
Frans kan door middel van echografie de gradatie van het afnemen van uw vetkussentjes meten en daar een langdurige therapie als podotherapeutische zolen voor maken die de functie van de de vetkussentjes grotendeels overnemen en uw voetboog en hiel ontlasten. Medical Taping wordt voor de acute behandeling toegepast. Ook kan shockwave therapie bijdragen aan pijnvermindering. Natuurlijk bespreken wij ook welke schoenen voor u het meest geschikt zijn, wij helpen u graag een goed behandelplan voor u te maken.