Wandel- en/of hardloop-blessures door overbelasting

Heerlijk wandelen en/of hardlopen : een gemeengoed die u alleen of met anderen kunt delen, en bijna goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht, humeur en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Er zijn diverse trainingsschema’s of apps en stappentellers om u te begeleiden en overbelastings-klachten en/of blessures te voorkomen. Het doel van deze blog is of u zich er van bewust bent waar uw grenzen liggen om zo preventief te genieten van beweging.

Hoe ontstaan die vervelende blessures?

Eenvoudig uitgelegd ontstaan overbelastingblessures omdat u meer hebt belast dan u aankunt. U heeft de belastbaarheid van uw lichaam overtreden. Belasting en belastbaarheid zijn de 2 factoren die een blessure veroorzaken:

-De belasting kan bijvoorbeeld de duur van een schema zijn of de wil om dubbele kilometers te lopen in plaats van de 5 km die u gewend bent
-Tijdens uw beweging ,wandelen of hardlopen, zult u moeten leren herkennen wat uw belastbaarheid (uw conditie) van uw lichaam is. Wanneer u deze herkent kunt u uw schema qua duur of intensiteit opvoeren.

U zult dus goed in contact met uw lichaam moeten zijn om op tijd de belasting aan te passen. Heeft u eenmaal een blessure opgelopen zult u het even rustig aan moeten doen zodat het lichaam weer kan herstellen en zijn belastbaarheid zonder pijn kan accepteren, zo kunt u groeien. Ook de  belastbaarheid van uw schoenen is een belangrijk onderdeel van het onderzoek bij Sengers Podotherapie; ik heb hier goede kennis en ervaring in, en geef u graag persoonlijk en deskundig advies. Deze herkenbare overbelastings-blessures kunnen natuurlijk ook, naast andere sportblessures, bij golf, tennis, atletiek, etc. ontstaan.

Wat als u de blessure niet zelf aankunt?

  • dan kom ik graag in gesprek met u. U kunt snel terecht. Een podotherapeut kan u snel een duidelijk een advies geven over het omgaan met uw belastbaarheid, neem uw huidige wandel- en/of hardloopschoenen mee
  • in een voorgesprek komen wij er samen achter wat nu precies de reactie is na inspanning en waar u pijn heeft
  • vindt er een biomechanisch onderzoek plaats met functietesten en metingen
  • kan ik zeggen of deze klacht podotherapeutisch te verhelpen is, wij werken ook met uw fysiotherapeut samen
  • kan er direct echografie, manuele therapie en/of shockwave worden ingezet
  • wordt er ook naar uw huidige schoenen en inlegzolen gekeken en krijgt u advies hierover
  • kunnen er podotherapeutische zolen bij u worden aangemeten bij een afwijkende voet- en/of benenstand, waardoor er klachten zijn ontstaan.

Maak snel een afspraak zodat u weer snel vooruit kunt! Kijk alvast op onze uitgebreide klachtenwijzer : Waar heeft u pijn?
Hier vindt u ook blessures als hamstringblessure, kuitspierblessure, knieklachten, enkelpijn, voet- en teenklachten.