Wat is een patello femoraal pijnsyndroom?

Het patello femoraal pijnsyndroom (PFPS-syndroom) kenmerkt zicht door pijn rondom de knieschijf. Het wordt ook wel Patella chondropathie genoemd. De klachten voelt u wanneer uw patello femorale gewricht wordt belast. dit is het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.

Patella staat voor knieschijf, Femoraal betekent van het bovenbeen, Chondro = kraakbeen en Pathie = aandoening.
Het PFPS – syndroom zien we vooral bij sporters maar ook bij mensen die veel zitten.

pijn rondom knieschijf, patello femoraal syndroom, sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De knieschijf beweegt in een soort groeve waardoor de knieschijf op en neer kan bewegen. Wanneer deze verhoudingen uit balans zijn ontstaat er pijn ; het patello femoraal pijnsyndroom. Er is dan teveel bewegingsmogelijkheid van de knieschijf ten opzichte van de rest van de knie. Op den duur gaat dat problemen geven omdat het kraakbeen aan de achterzijde ervan ongelijk gaat slijten. Omdat de druk van de knieschijf tegen de knie toe neemt naarmate de knie meer gebogen wordt ontstaan de eerste klachten dan ook bij bewegingen met een sterker gebogen knie en nog sterker ;waarbij ook nog eens kracht wordt gebruikt.

  • stand afwijking benen en/of knieën, bijvoorbeeld x-stand
  • slappe (verslapte) spieren rondom de knie
  • afwijkende stand voeten en enkels
  • een te snelle trainingsopbouw bij hardlopen kan een oorzaak zijn.

Symptomen

Kenmerkend is een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf (= patella) die verergerd door traplopen, hard trappen bij het fietsen, sporten of wanneer men langdurig in een zelfde houding zit. De pijn treedt meestal op bij het begin en na een inspanning. Andere tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en soms een krakend geluid binnenin de knie. De meeste hebben de klacht aan 1 knie maar het kan aan beide knieën voorkomen.

Allereerst kunt u zelf als de pijn tijdens of na belasting erger wordt, de knie minder belasten. Forceer uzelf niet, ga niet door met sporten als u veel pijn hebt. Voorzichtig blijven bewegen is beter.

Een bovenbeenspieroefening die geen kwaad kan:

-ga op de grond zitten met gestrekte benen. Zet uw handen achter u op de grond.
-leg eventueel een kussentje of opgerolde handdoek onder u knie, zodat de knie wat steun heeft en niet helemaal gestrekt is.
-til nu u been op tot uw hak 5 cm van de grond af komt. Houd uw been 10 seconden zo gestrekt en leg hem dan weer rustig neer.
-dan 10 seconden ontspannen en daarna weer omhoog.
-dit kunt u doen wanneer u er even tijd voor hebt, begin met een rustige opbouw, u been/knie geeft wel aan wanneer het prima is.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Een afwijking in uw voetstand kan door Frans worden vastgesteld op basis van een uitgebreid klinisch -en biomechanisch onderzoek. Deze afwijking kan zowel optreden in stand als tijdens het lopen. Wanneer dit dynamisch optreedt is dit vaak een gevolg van een afwijking in het looppatroon, nl. overpronatie of het overmatig naar binnenvallen van de voet tijdens de standfase. De oorzaak van uw klacht wordt samen met het eventuele behandelplan besproken. Dit kan een plan voor podotherapeutische zolen zijn en een (sport)schoenadvies. Een patello femoraal syndroom kan lang duren voordat u weer klachtenvrij bent. Wij werken graag met uw fysiotherapeut.