Wat is een patello femoraal pijnsyndroom?

Het patello femoraal pijnsyndroom (PFPS-syndroom) kenmerkt zicht door pijn rondom de knieschijf. Het wordt ook wel Patella chondropathie genoemd. De klachten voelt u wanneer uw patello femorale gewricht wordt belast. dit is het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.

Patella staat voor knieschijf, Femoraal betekent van het bovenbeen, Chondro = kraakbeen en Pathie = aandoening.
Het PFPS – syndroom zien we vooral bij sporters maar ook bij mensen die veel zitten.

pijn rondom knieschijf, patello femoraal syndroom, sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De knieschijf beweegt in een soort groeve waardoor de knieschijf op en neer kan bewegen. Wanneer deze verhoudingen uit balans zijn ontstaat er pijn ; het patello femoraal pijnsyndroom. Er is dan teveel bewegingsmogelijkheid van de knieschijf ten opzichte van de rest van de knie. Op den duur gaat dat problemen geven omdat het kraakbeen aan de achterzijde ervan ongelijk gaat slijten. Omdat de druk van de knieschijf tegen de knie toe neemt naarmate de knie meer gebogen wordt ontstaan de eerste klachten dan ook bij bewegingen met een sterker gebogen knie en nog sterker ;waarbij ook nog eens kracht wordt gebruikt.

  • stand afwijking benen en/of knieën, bijvoorbeeld x-stand
  • slappe (verslapte) spieren rondom de knie
  • afwijkende stand voeten en enkels
  • een te snelle trainingsopbouw bij hardlopen kan een oorzaak zijn.

Symptomen

Kenmerkend is een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf (= patella) die verergerd door traplopen, hard trappen bij het fietsen, sporten of wanneer men langdurig in een zelfde houding zit. De pijn treedt meestal op bij het begin en na een inspanning. Andere tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en soms een krakend geluid binnenin de knie. De meeste hebben de klacht aan 1 knie maar het kan aan beide knieën voorkomen.

Allereerst kunt u zelf als de pijn tijdens of na belasting erger wordt, de knie minder belasten. Forceer uzelf niet, ga niet door met sporten als u veel pijn hebt. Voorzichtig blijven bewegen is beter.

Een bovenbeenspieroefening die geen kwaad kan:

-ga op de grond zitten met gestrekte benen. Zet uw handen achter u op de grond.
-leg eventueel een kussentje of opgerolde handdoek onder u knie, zodat de knie wat steun heeft en niet helemaal gestrekt is.
-til nu u been op tot uw hak 5 cm van de grond af komt. Houd uw been 10 seconden zo gestrekt en leg hem dan weer rustig neer.
-dan 10 seconden ontspannen en daarna weer omhoog.
-dit kunt u doen wanneer u er even tijd voor hebt, begin met een rustige opbouw, u been/knie geeft wel aan wanneer het prima is.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Een afwijking in uw voetstand kan door Frans worden vastgesteld op basis van een uitgebreid klinisch -en biomechanisch onderzoek. Deze afwijking kan zowel optreden in stand als tijdens het lopen. Wanneer dit dynamisch optreedt is dit vaak een gevolg van een afwijking in het looppatroon, nl. overpronatie of het overmatig naar binnenvallen van de voet tijdens de standfase. De oorzaak van uw klacht wordt samen met het eventuele behandelplan besproken. Dit kan een plan voor podotherapeutische zolen zijn en een (sport)schoenadvies. Een patello femoraal syndroom kan lang duren voordat u weer klachtenvrij bent. Wij werken graag met uw fysiotherapeut.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018