Kniepees ontsteking – Quadriceps tendinitis

Dit is een overbelastings-klacht die boven de knieschijf pijnklachten geeft. Deze klacht zien we vooral bij sporters.

Tendinitis= peesontsteking , de aangedane pees hoeft niet perse ontstoken te zijn, daarom heet het ook quadriceps tendinopathie.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De quadriceps strekt de knie. Deze spier bestaat uit 4 spierbundels die over het bovenbeen lopen. Via pezen hechten ze aan op de bovenkant van de knieschijf. Deze pezen kunnen ontstoken raken maar ook verslechteren doordat de pees niet goed genoeg herstelt, na belasting. Bij de strekbeweging wordt er hard getrokken aan de pezen die aan de knieschijf vastzitten, waardoor er kleine scheurtjes kunnen ontstaan.

Verschillende oorzaken kunnen bijdragen:

  • overbelasting door sport of opvangen van een sprong of dikwijls hurken (atletiek)
  • overgewicht
  • slijtage ; door leeftijd kan een pees moeilijker herstellen
  • reuma
  • trauma waardoor herhaling groter wordt
  • verkeerde voeten- en benenstand
  • beenlengteverschil
  • verkeerde schoenen met onvoldoende demping
  • zwakke spieren rond knie en romp, wat de samenwerking met de quadriceps niet ten goede komt

Symptomen

Pijn aan de voorzijde, net boven de knie en als u de knie strekt wordt de pijn erger. Dit kan voor, tijdens en/of na belasting zoals sportieve activiteiten zijn. Na belasting kan stijfheid bij het opstaan, het weer opnieuw in actie komen, boven de knieschijf optreden.

Wat kunt u zelf doen?

Rust is ook een therapie maar probeer wel te blijven bewegen, de pees en spieren moet wel getraind worden om sterker te worden. U kunt op onze site versterkende oefeningen vinden en vraag uw fysiotherapeut om ondersteuning.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wij kunnen voor de acute pijn een tape aanbrengen voor ondersteuning van uw knie. Wij kijken naar uw (sport)schoenen en Frans onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van voeten en knieën kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de pijnlijke zone zoveel mogelijk ontlast, wat voor de juiste balans en stabiliteit kan zorgen.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018