Kniepees ontsteking – Quadriceps tendinitis

Dit is een overbelastings-klacht die boven de knieschijf pijnklachten geeft. Deze klacht zien we vooral bij sporters.

Tendinitis= peesontsteking , de aangedane pees hoeft niet perse ontstoken te zijn, daarom heet het ook quadriceps tendinopathie.

sportblessures sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De quadriceps strekt de knie. Deze spier bestaat uit 4 spierbundels die over het bovenbeen lopen. Via pezen hechten ze aan op de bovenkant van de knieschijf. Deze pezen kunnen ontstoken raken maar ook verslechteren doordat de pees niet goed genoeg herstelt, na belasting. Bij de strekbeweging wordt er hard getrokken aan de pezen die aan de knieschijf vastzitten, waardoor er kleine scheurtjes kunnen ontstaan.

Verschillende oorzaken kunnen bijdragen:

  • overbelasting door sport of opvangen van een sprong of dikwijls hurken (atletiek)
  • overgewicht
  • slijtage ; door leeftijd kan een pees moeilijker herstellen
  • reuma
  • trauma waardoor herhaling groter wordt
  • verkeerde voeten- en benenstand
  • beenlengteverschil
  • verkeerde schoenen met onvoldoende demping
  • zwakke spieren rond knie en romp, wat de samenwerking met de quadriceps niet ten goede komt

Symptomen

Pijn aan de voorzijde, net boven de knie en als u de knie strekt wordt de pijn erger. Dit kan voor, tijdens en/of na belasting zoals sportieve activiteiten zijn. Na belasting kan stijfheid bij het opstaan, het weer opnieuw in actie komen, boven de knieschijf optreden.

Wat kunt u zelf doen?

Rust is ook een therapie maar probeer wel te blijven bewegen, de pees en spieren moet wel getraind worden om sterker te worden. U kunt op onze site versterkende oefeningen vinden en vraag uw fysiotherapeut om ondersteuning.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wij kunnen voor de acute pijn een tape aanbrengen voor ondersteuning van uw knie. Wij kijken naar uw (sport)schoenen en Frans onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van voeten en knieën kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de pijnlijke zone zoveel mogelijk ontlast, wat voor de juiste balans en stabiliteit kan zorgen.