Wat is een runner’s knee?

Een runner’s knee oftewel een tractus iliotibialis frictie syndroom ; een harloopblessure ,ook wel een lopers-knie genoemd, met klachten aan de pees aan de buitenzijde van de knie. Dit gaat niet vanzelf over als u er niets aan doet.

De tractus iliotibialis is een peesplaat die zich aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt. Deze pees loopt van de buitenzijde bekken ( m.tensor facia latea )via buitenkant knie naar het onderbeen. Tussen deze peesplaat en het bot zit een vetweefsel en een slijmbeurs dat er voor zorgt de door deze wrijving niet teveel frictie ontstaat. Dit kan lijden tot irritatie, ontsteking en zwelling van de pees, slijmbeurs en het tussenliggende weefsel, tot pijn in het botweefsel aan toe.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

 Oorzaak

Bij de schuifbeweging die de peesplaat maakt aan de buitenkant van de knie , zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat deze geleiding soep verloopt. Door teveel aan wrijving kan er overbelasting ontstaan. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan zijn:

  • niet genoeg opgewarmd
  • te hard, te veel trainen
  • landschap te heuvelachtig
  • altijd zelfde kant van de weg lopen ( de stand van de benen veranderd dan verkeerd )
  • verkeerde stand van voeten , knieën en benen
  • lengteverschil benen

Symptomen

De klachten ontstaan geleidelijk. Na of tijdens het hardlopen, wordt de pijn gevoeld aan de buitenkant van de knie. De pijn kan uitstralen naar voorzijde, buitenzijde of achterkant van knie, boven- en onderbeen. Bij een lopersknie is het belangrijk de belasting aan te passen of rust te houden Wandelen, fietsen of traplopen geven geen klachten. Het is belangrijk om aan een goede looptechniek te werken met de juiste hardloopschoenen met voldoende demping.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw loop- en afwikkelingspatroon en de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen. Als er sprake is van een afwijkende stand, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen voor u aanmeten. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen op een andere manier belast en kan de pijn verminderen. Ook geeft Frans een gericht (sport)schoenadvies voor uw klacht. Tijdelijk kan uw knie getapet worden in afwachting van de steunzolen. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Spierversterkende oefeningen voor de klachten van een runner’s knee, lopersknie of het tractus iliotibialis frictie syndroom, vind u op ook op deze site.