Wat is een runner’s knee?

Een runner’s knee oftewel een tractus iliotibialis frictie syndroom ; een harloopblessure ,ook wel een lopers-knie genoemd, met klachten aan de pees aan de buitenzijde van de knie. Dit gaat niet vanzelf over als u er niets aan doet.

De tractus iliotibialis is een peesplaat die zich aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt. Deze pees loopt van de buitenzijde bekken ( m.tensor facia latea )via buitenkant knie naar het onderbeen. Tussen deze peesplaat en het bot zit een vetweefsel en een slijmbeurs dat er voor zorgt de door deze wrijving niet teveel frictie ontstaat. Dit kan lijden tot irritatie, ontsteking en zwelling van de pees, slijmbeurs en het tussenliggende weefsel, tot pijn in het botweefsel aan toe.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

 Oorzaak

Bij de schuifbeweging die de peesplaat maakt aan de buitenkant van de knie , zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat deze geleiding soep verloopt. Door teveel aan wrijving kan er overbelasting ontstaan. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan zijn:

  • niet genoeg opgewarmd
  • te hard, te veel trainen
  • landschap te heuvelachtig
  • altijd zelfde kant van de weg lopen ( de stand van de benen veranderd dan verkeerd )
  • verkeerde stand van voeten , knieën en benen
  • lengteverschil benen

Symptomen

De klachten ontstaan geleidelijk. Na of tijdens het hardlopen, wordt de pijn gevoeld aan de buitenkant van de knie. De pijn kan uitstralen naar voorzijde, buitenzijde of achterkant van knie, boven- en onderbeen. Bij een lopersknie is het belangrijk de belasting aan te passen of rust te houden Wandelen, fietsen of traplopen geven geen klachten. Het is belangrijk om aan een goede looptechniek te werken met de juiste hardloopschoenen met voldoende demping.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw loop- en afwikkelingspatroon en de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen. Als er sprake is van een afwijkende stand, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen voor u aanmeten. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen op een andere manier belast en kan de pijn verminderen. Ook geeft Frans een gericht (sport)schoenadvies voor uw klacht. Tijdelijk kan uw knie getapet worden in afwachting van de steunzolen. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Spierversterkende oefeningen voor de klachten van een runner’s knee, lopersknie of het tractus iliotibialis frictie syndroom, vind u op ook op deze site.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018