Verrekte of gescheurde knieband/kruisband

De kniebanden ( ligament collaterale laterale en ligament collaterale mediale ) zitten aan de zijkanten van uw knie: 1 aan de binnenkant(mediaal) en 1 aan de buitenkant(lateraal), zodat u uw onderbeen niet te ver naar binnen of naar buiten kan bewegen.

De voorste kruisband en de achterste kruisband (ligamentum cruciatum) zitten midden in de knie. Ze zorgen er voor dat uw onderbeen niet te ver naar voren, achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op zijn plek bij draaien. Gaat dit verkeerd door bijvoorbeeld sporten kunnen de banden inscheuren of verrekken, net als bij een enkelletsel.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Blessures

Letsel van de voorste kruisband komt in verhouding met knieband letsel vaker voor. Voornamelijk bij sporten waar veelvuldig draaibewegingen worden gemaakt waardoor de voorste kruisband beschadigt of zelfs scheurt. Dit kan ook een meniscusblessure zijn.

Knieband letsel ziet u meestal door de kracht van buitenaf die op de knie komt. De binnenste knieband wordt dan in extreme x-stand geduwd bijvoorbeeld door een tackle bij het voetballen, waardoor de band kan inscheuren. Precies hetzelfde geldt voor de buitenste knieband die in overdreven o-stand geduwd wordt waardoor er een blessure kan ontstaan.

Oorzaak

Door kracht op de banden bij een trauma, vallen, verdraaien of bij het sporten waar men veel draait en springt zoals balsporten, schaatsen of skiën . Of het plotselinge draaien terwijl de voet gefixeerd op de grond blijft staan, Maar ook het voettype kan een factor blijken om eerder een knieletsel te kunnen oplopen. Een platvoet heeft een ander looppatroon dan een holvoet.

Symptomen

De knie wordt dik waar het bandletsel opgelopen is, als er ook bloedvaatjes gescheurd zijn ontstaat er een blauwe plek of de gehele knie kleurt blauw.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw knie koelen met een ice pack of ijsklontjes in een theedoek. Ga naar uw huisarts of neem contact op met uw fysiotherapeut. Tijdens het herstelproces zal de knie minder belast worden maar wel bewogen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De voeten spelen een rol bij het neerzetten van uw knie. De podotherapeut zal na behandeling door een fysiotherapeut, de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar onderzoeken. Heeft u een afwijkende stand, kan Frans op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en knieën en zorgen voor een betere balans. Ook kunnen wij een goed (sport)schoenadvies geven, passend bij uw voetstand en uw klachten. Daarnaast kan medical taping als therapie worden ingezet voor de directe pijn. U kunt voor  spierversterkende en stabiliserende oefeningen alvast zelf op deze site kijken.

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018