Verrekte of gescheurde knieband/kruisband

De kniebanden (collateraal banden) zitten aan de zijkanten van uw knie: 1 aan de binnenkant(mediaal) en 1 aan de buitenkant(lateraal), zodat u uw onderbeen niet te ver naar binnen of naar buiten kan bewegen.

De voorste kruisband en de achterste kruisband (ligamentum cruciatum) zitten midden in de knie. Ze zorgen er voor dat uw onderbeen niet te ver naar voren, achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op zijn plek bij draaien. Gaat dit verkeerd door bijvoorbeeld sporten kunnen de banden inscheuren of verrekken, net als bij een enkelletsel.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Blessures

Letsel van de voorste kruisband komt in verhouding met knieband letsel vaker voor. Voornamelijk bij sporten waar veelvuldig draaibewegingen worden gemaakt waardoor de voorste kruisband beschadigt of zelfs scheurt.

Knieband letsel ziet u meestal door de kracht van buitenaf die op de knie komt. De binnenste knieband wordt dan in extreme x-stand geduwd bijvoorbeeld door een tackle bij het voetballen, waardoor de band kan inscheuren. Precies hetzelfde geldt voor de buitenste knieband die in overdreven o-stand geduwd wordt waardoor er een blessure kan ontstaan.

Oorzaak

Door kracht op de banden bij een trauma, vallen, verdraaien of bij het sporten waar men veel draait en springt zoals voetbal, volleybal en handbal. Of het plotselinge draaien terwijl de voet gefixeerd op de grond blijft staan. Maar ook het voettype kan een factor blijken om eerder een knieletsel te kunnen oplopen. Een platvoet heeft een ander looppatroon dan een holvoet.

Symptomen

De knie wordt dik waar het bandletsel opgelopen is, als er ook bloedvaatjes gescheurd zijn ontstaat er een blauwe plek of de gehele knie kleurt blauw.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw knie koelen met een ice pack. Blijf in beweging maar als u pijn heeft kunt u beter stoppen. Elke dag een stapje erbij, eventueel met krukken, rollator of wandelstok. Blij uw voeten bewegen voor de doorbloeding en ter voorkoming dat het kniegewricht stijf wordt. Bij veel pijn kunt u altijd paracetamol nemen en bij hevige pijn of dat u door de knie heen blijft zakken kunt u contact met uw huisarts opnemen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De voeten spelen een rol bij het neerzetten van uw knie.  De podotherapeut zal samen met u de oorzaak van de klacht proberen te achterhalen. Frans onderzoekt onder andere de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Heeft u een afwijkende stand kan Frans op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voeten. Met deze langdurige therapie worden de banden, spieren en pezen in uw voeten, knieën en benen op een andere manier belast. Ook zullen wij een goed (sport)schoenadvies geven, passend bij uw voetstand en uw klachten. Daarnaast kan medical taping als therapie worden ingezet voor de directe pijn. Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. U kunt voor spierversterkende en stabiliserende oefeningen alvast zelf op youtube kijken.