Wat is een artrose knie?

Bij artrose van de knie verandert het kraakbeen in uw knie. Uw bovenbeen en onderbeen zitten met uw knie aan elkaar. Op die 2 botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad. Zo kan uw knie makkelijk buigen, draaien en strekken. Bij artrose is dit kraakbeen dun en niet glad.
Ook is het laagje cellen (slijmvlies) aan de binnenkant van de knie steeds ontstoken. Kijk maar eens op reumanederland.nl voor meer informatie.

Artrose is geen slijtage van het kraakbeen maar de structuur van het kraakbeen tussen 2 gewrichten veranderd. Deze structuur kan ontstoken zijn, zwellingen kunnen ontstaan of botachtige uitsteeksels zich vormen.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Artrose zien we vaker bij mensen ouder dan 50 jaar. De klachten ontstaan langzaam, het is een natuurlijk verouderingsproces. Maar u kunt ook artrose jonger krijgen door bijv. ongeval, letsel aan menisus , kruisbanden of standsafwijking.

Symptomen

  • Artrose van de knie kenmerkt zicht door een startpijn bij het opstaan, door beweging merkt u dat uw knie minder stijf wordt.
  • Pijn aan de knie bij (te)veel beweging
  • Als uw knie erg stijf is, kunt u uw knie niet zo goed buigen of strekken
  • De pijn verschilt van dag tot dag
  • Het uiterlijk van uw knie kan in de breedte toenemen (extra botgroei)

Probeer op uw gewicht te blijven letten. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed. Met deze sporten beweegt u uw knieën rustig. Als u meer gaat bewegen, is wat extra pijn en stijfheid in de knie normaal. De artrose wordt er niet erger van.

Wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut onderzoekt uw knie en kijkt naar uw looppatroon en stand van benen, knieën en voeten, meet uw druk onder de voeten en stelt samen met u een behandelplan op inclusief goed en klachtgericht schoenadvies. Dit kan een langere therapievorm voor podotherapeutische zolen zijn. Samen bespreken we wat uw klachten en wensen zijn. Leven en werken met artrose in de knie kunnen we draagbaar maken. U kunt goede oefeningen vinden op youtube, wij werken graag samen met de fysiotherapeut.

Wanneer u ondanks onze therapieën veel klachten blijft houden? Dan is een kunstknie een mogelijkheid. In dat geval verwijzen wij u terug naar de huisarts om waarschijnlijk een afspraak met een orthopeed in het ziekenhuis te krijgen.