Wat is een Osgood-Schlatter knie?

Een Osgood-Schlatter knie is een overbelastingsklacht tijdens de groei. U herkent het door een knobbeltje aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Bij een kind zit hier tevens de groeischijf, als u hierop drukt doet dit pijn. Dit knobbeltje is een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. ( de oorspronkelijke knobbel die u voelt onder de knieschijf ).

Leuk weetje : dit fenomeen is in de wetenschap het eerst beschreven door Dr. Osgood en Dr. Schlatter, vandaar deze naam.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak/symtomen

De oorzaak van Morbus ( betekent ziekte van ) Osgood Schlatter knie komt door overbelasting. Wij zien deze klacht in de praktijk dan ook voornamelijk bij jongens die veel sporten. Dit komt doordat het kind te snel groeit en/of veel aan sport doet. Het deel dat pijn doet is de aanhechting van de kniepees is op het scheenbeen. Hier zit ook een groeischijf. Omdat er door de pees niet aan een volgroeid botdeel ( de ontwikkelende tuberositas tibiae) wordt getrokken raakt deze plek door overbelasting verdikt en pijnlijk.

U kunt zelf zorgen dat uw kind in beweging gaat blijven, dat is gezond. Maar forceer  niet, ga niet door met sporten als er veel pijn is. U kunt de plek koelen als dat prettig voelt.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De klacht gaat vanzelf weer over maar in die tussentijd snappen wij goed dat het kind graag wilt doorgaan. De klachten verdwijnen als de groeischijf gesloten is (rond 17 jaar). Wij kijken naar de (sport)schoenen en Frans onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van voeten en knieën kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de knie zoveel mogelijk ontlast en wordt de afwijkende stand van de voeten beïnvloed, waardoor de pijn kan verlichten. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen. Kijk ook eens op youtube voor rekoefeningen van de bovenbeenspier waardoor de spanning op de aanhechtingsplek verminderd.