Wat is een Osgood-Schlatter knie?

Een Osgood-Schlatter knie is een overbelastings-klacht tijdens de groei. U herkent het door een harde knobbel(tje) aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Dit is een verdikking van het bot waar  tevens de groeischijf zit. Als u hierop drukt doet dit pijn. Dit knobbeltje is een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. ( de oorspronkelijke knobbel die u voelt onder de knieschijf ).Morbus Osgood-Schlatter komt het meeste voor bij jonge sporters tussen de 9-14 jaar.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Symptomen

Pijn voelt men tijdens het sporten, met name sporten als hockey, voetbal en basketbal. Bij springen, kleine bewegingen en bij knielen wordt een stekende pijn gevoeld.

Oorzaak

De oorzaak van Morbus ( betekent: ziekte van ) Osgood Schlatter knie komt door overbelasting. Wij zien deze klacht in de praktijk dan ook voornamelijk bij jongens die veel sporten. Dit komt doordat het kind te snel groeit en/of veel aan sport doet.

Het deel dat pijn doet is de aanhechting van de kniepees is op het scheenbeen. De bovenbeenspier hecht via deze kniepees aan op het scheenbeen. Op deze plek zit  ook een groeischijf. Omdat er door de pees niet aan een volgroeid botdeel ( de ontwikkelende tuberositas tibiae) wordt getrokken, raakt deze plek door overbelasting verdikt en pijnlijk.

De klacht kan verergeren als de klacht samenhangt met een afwijkende stand of belasting van de voeten en knieën.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De klacht gaat vanzelf weer over, maar in die tussentijd snappen wij heel goed dat uw kind door wil gaan met sporten. De klachten verdwijnen als de groeischijf eenmaal gesloten is. Wij kijken naar de (sport)schoenen en Frans onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van voeten en knieën kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de knie zoveel mogelijk ontlast en wordt de afwijkende stand van de voeten beïnvloed, waardoor de pijn kan verlichten. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen. Kijk ook eens op onze site voor rekoefeningen van de bovenbeenspier waardoor de spanning op de aanhechtingsplek verminderd.