Wat is een Osgood-Schlatter knie?

Een Osgood-Schlatter knie is een overbelastings-klacht tijdens de groei. U herkent het door een harde knobbel(tje) aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Dit is een verdikking van het bot waar  tevens de groeischijf zit. Als u hierop drukt doet dit pijn. Dit knobbeltje is een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. ( de oorspronkelijke knobbel die u voelt onder de knieschijf ).Morbus Osgood-Schlatter komt het meeste voor bij jonge sporters tussen de 9-14 jaar.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Symptomen

Pijn voelt men tijdens het sporten, met name sporten als hockey, voetbal en basketbal. Bij springen, kleine bewegingen en bij knielen wordt een stekende pijn gevoeld.

Oorzaak

De oorzaak van Morbus ( betekent: ziekte van ) Osgood Schlatter knie komt door overbelasting. Wij zien deze klacht in de praktijk dan ook voornamelijk bij jongens die veel sporten. Dit komt doordat het kind te snel groeit en/of veel aan sport doet.

Het deel dat pijn doet is de aanhechting van de kniepees is op het scheenbeen. De bovenbeenspier hecht via deze kniepees aan op het scheenbeen. Op deze plek zit  ook een groeischijf. Omdat er door de pees niet aan een volgroeid botdeel ( de ontwikkelende tuberositas tibiae) wordt getrokken, raakt deze plek door overbelasting verdikt en pijnlijk.

De klacht kan verergeren als de klacht samenhangt met een afwijkende stand of belasting van de voeten en knieën.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De klacht gaat vanzelf weer over, maar in die tussentijd snappen wij heel goed dat uw kind door wil gaan met sporten. De klachten verdwijnen als de groeischijf eenmaal gesloten is. Wij kijken naar de (sport)schoenen en Frans onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting van voeten en knieën kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de knie zoveel mogelijk ontlast en wordt de afwijkende stand van de voeten beïnvloed, waardoor de pijn kan verlichten. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen. Kijk ook eens op onze site voor rekoefeningen van de bovenbeenspier waardoor de spanning op de aanhechtingsplek verminderd.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018