Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Wat is een verkorte 1e straal?
verkorte 1e straal, sengers podotherapie wijchen

Wat is een verkorte 1e straal?

door | 5 feb, 2023 | Podotherapie voor iedereen

Wat is een verkorte 1e straal?

Beau schrijft in zijn column in Mezza februari 2023 over zijn verkorte 1e straal ; hij is niet de enige, we zien veel mensen met klachten die ten grondslag liggen aan een verkorte 1e straal. De 1e straal bestaat uit een rij van botjes beginnend bij je grote teen tot aan je middenvoet ; de hallux (grote teen), metatarsale 1(middenvoetsbeentje 1) en cuneiforme mediale. 

Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet niet in staat om op een normale manier af te wikkelen. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk op de overige metatarsalia (middenvoetsbeentjes). Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de pijnklachten in de eerste straal zelf aanwezig zijn, ook klachten/blessures hoger in het bewegingsapparaat ( enkel, knie, heup, onderrug) kunnen het gevolg zijn van het disfunctioneren van de eerste straal in de rest van de bewegingsketen, je lichaam dus.
Kortom: klachten/blessures ontstaan omdat jijzelf probeert de ,in dit geval, ‘te korte straal’ te compenseren! ; je gaat anders lopen om te lopen!

Hoezo ga ik anders lopen om te lopen?

Omdat je hierboven beschreven eerste straal te kort is, ontstaat er bij belasting een spanning onder je voet waardoor je grote teen niet meer goed kan meebewegen in het lopen. De biomechanische afwikkeling gaat dan niet meer soepel over je grote teen en wij zien vervolgens in onze praktijk; een loopanalyse met een afwijkend gangpatroon. Dat kan zich uiten dat je je voorvoet vervroegd laat neerkomen of overproneert (naar binnenvallende voet)  met alle stands- en functieafwijkingen tot gevolg. Mogelijk zijn: metatarsus primus elevatus, plantairgeflecteerde 1e straal , hypermobiele eerste straal, maar ook kunnen we overmatig eelt, een hallux valgus, een hallux limitus of hallux rigidus zien.

sengers podotherapie wijchen oefeningen balansoefening voor sterk maken voet-spieren en -spiertjes

Hoe kunnen wij je helpen?

Het therapieplan voor belasting en belastbaarheid van je voeten, is afhankelijk van de oorzaak en duur van de klachten. We streven natuurlijk naar snelle pijnreductie en dat je weer snel kunt meedoen met werk, je dagelijkse bezigheden en eventueel sport.
– in geval van een biomechanische afwijking in je voetfunctie worden je corrigerende (sport)steunzolen aangeboden , gemaakt voor jouw voeten. Het doel hiervan is je functie-en standsafwijking te corrigeren en/of te compenseren.
– desgewenst (sport)schoenadvies gegeven
oefeningen voor mobilisatie, kracht en beweging aangeboden
– evaluatieafspraak na 6 weken gemaakt

Te verwachten resultaat :

De afwijking van een verkorte 1e straal blijft meestal bestaan, maar mede door de steunzool, goede schoenen en oefeningen, wordt deze gecompenseerd waardoor je weer snel klachtenvrij vooruit kunt!

 

 

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen met een tennisbal

Voetoefeningen zijn goed voor stijve spieren en gewrichten in uw voet. Een tennisbal kan veel losmaken en drukken op punten genoemd bij voet-reflexologie. Het zal mij niet verbazen dat u na een voetoefening de toilet moet bezoeken! Op Youtube vind u veel voetoefeningen, dit kan een belangrijk onderdeel zijn van podotherapie, zoals het dragen van steunzolen in uw schoen.

lees verder
Over (tarsale) coalitie gesproken…

Over (tarsale) coalitie gesproken…

Bij Sengers Podotherapie krijgt u deskundig schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen kan bijdragen aan een vermindering van pijn en stijfheidsklachten midden op de voet, bij tarsale coalitie. Door het dragen van deze steunzolen, wordt de druk beter verdeeld en wordt de afwikkeling en de stand van de voet gecorrigeerd en gestimuleerd.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018
Tweet
Share
Share
Pin