Home » Blog » Podotherapie voor iedereen » Wat is een verkorte 1e straal?
verkorte 1e straal, sengers podotherapie wijchen

Wat is een verkorte 1e straal?

door | 5 feb, 2023 | Podotherapie voor iedereen

Wat is een verkorte 1e straal?

Beau schrijft in zijn column in Mezza februari 2023 over zijn verkorte 1e straal ; hij is niet de enige, we zien veel mensen met klachten die ten grondslag liggen aan een verkorte 1e straal. De 1e straal bestaat uit een rij van botjes beginnend bij je grote teen tot aan je middenvoet ; de hallux (grote teen), metatarsale 1(middenvoetsbeentje 1) en cuneiforme mediale. 

Door de afwijkende stand van de eerste straal, aangeboren of later ontstaan, is je voet niet in staat om op een normale manier af te wikkelen. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk op de overige metatarsalia (middenvoetsbeentjes). Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de pijnklachten in de eerste straal zelf aanwezig zijn, ook klachten/blessures hoger in het bewegingsapparaat ( enkel, knie, heup, onderrug) kunnen het gevolg zijn van het disfunctioneren van de eerste straal in de rest van de bewegingsketen, je lichaam dus.
Kortom: klachten/blessures ontstaan omdat jijzelf probeert de ,in dit geval, ‘te korte straal’ te compenseren! ; je gaat anders lopen om te lopen!

Hoezo ga ik anders lopen om te lopen?

Omdat je hierboven beschreven eerste straal te kort is, ontstaat er bij belasting een spanning onder je voet waardoor je grote teen niet meer goed kan meebewegen in het lopen. De biomechanische afwikkeling gaat dan niet meer soepel over je grote teen en wij zien vervolgens in onze praktijk; een loopanalyse met een afwijkend gangpatroon. Dat kan zich uiten dat je je voorvoet vervroegd laat neerkomen of overproneert (naar binnenvallende voet)  met alle stands- en functieafwijkingen tot gevolg. Mogelijk zijn: metatarsus primus elevatus, plantairgeflecteerde 1e straal , hypermobiele eerste straal, maar ook kunnen we overmatig eelt, een hallux valgus, een hallux limitus of hallux rigidus zien.

sengers podotherapie wijchen oefeningen balansoefening voor sterk maken voet-spieren en -spiertjes

Hoe kunnen wij je helpen?

Het therapieplan voor belasting en belastbaarheid van je voeten, is afhankelijk van de oorzaak en duur van de klachten. We streven natuurlijk naar snelle pijnreductie en dat je weer snel kunt meedoen met werk, je dagelijkse bezigheden en eventueel sport.
– in geval van een biomechanische afwijking in je voetfunctie worden je corrigerende (sport)steunzolen aangeboden , gemaakt voor jouw voeten. Het doel hiervan is je functie-en standsafwijking te corrigeren en/of te compenseren.
– desgewenst (sport)schoenadvies gegeven
oefeningen voor mobilisatie, kracht en beweging aangeboden
– evaluatieafspraak na 6 weken gemaakt

Te verwachten resultaat :

De afwijking van een verkorte 1e straal blijft meestal bestaan, maar mede door de steunzool, goede schoenen en oefeningen, wordt deze gecompenseerd waardoor je weer snel klachtenvrij vooruit kunt!

 

 

———————————————

Wilt u snel gezien en geholpen worden?

afspraak sengers podotherapie locatie wijchen centrum

———————————————

 

Frans

frans peters sengers podtherapeut wijchen

U kunt rekenen op een deskundig advies wat afgestemd is op uw wensen. Ik heb jarenlange ervaring en goede schoenkennis. Ik ga op zoek naar de oorzaak van uw klacht met een uitgebreid biomechanisch onderzoek eventueel aangevuld met echografie. Wij beschikken tevens over een shockwave die wij succesvol inzetten.

 

frans peters sengers podtherapeut wijchen

 

———————————————

———————————————

Gerelateerde artikelen

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe steunzolen?

Vroeger werden steunzolen van staal gemaakt , die gingen een heel lang mee wat betreft slijtage, maar waren niet eeuwig geschikt voor eventuele groei, een andere schoen, en/of verandering van stand of afwikkeling van uw voeten. Nu worden ze van kunststof gemaakt (EVA) en moeten ze ongeveer 1 x per jaar worden vervangen of naar wens 1 paar extra erbij worden gedragen.

lees verder
Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

Waarom zou u steunzolen voor uw skischoenen laten aanmeten?

In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. U kunt daarbij confectie gevormde zolen voor in uw skischoenen kopen wanneer u verder geen probleemvoeten hebt en extra comfort fijn vindt. Heeft u echter last van klachten of draagt u al steunzolen? Laat ons dan kijken of wij iets voor u kunnen betekenen. Op maat gemaakte zolen voor u kunnen echt de bonus zijn!

lees verder
Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

Lage rugpijn, wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

De manier waarop uw rug belast wordt tijdens staan en lopen kan beïnvloed worden door de stand van voeten en benen. Een standsafwijking van de voeten of een afwijkend looppatroon is vaak corrigeerbaar met podotherapeutische zolen. Een stabiele en neutrale stand kan al een groot deel van de lage rugklachten verminderen of doen opheffen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin