Wat is meniscusletsel?

In de knie bevinden zich 2 halvemaanvormige schijfjes, de binnenste en buitenste meniscus,  die liggen tussen het boven- en onderbeen. Deze kunnen beschadigen door ouder worden, slijtage of acuut letsel. De functie van beider meniscus is dat de botten van het boven- en onderbeen mooi op elkaar aansluiten en voor schokdemping zorgen.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak acuut meniscusletsel

-Bij acuut meniscusletsel blijft de voet op de grond staan terwijl de knie zich verdraait

Symptomen acuut meniscusletsel

De pijn kan aan de binnen of buitenkant van uw knie zitten. Deze pijn wordt dan veroorzaakt door een gescheurde meniscus. De knie kan ook plots “op slot gaan” dat wil zeggen dat de knie plotseling niet meer kan strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het kniegewricht.

Als de scheur niet te groot is zal deze vanzelf weer genezen. Bij uw fysiotherapeut krijgt uw stabiliserende en spierversterkende oefeningen. Als de wel groot is zal de (huis)arts u doorsturen naar de orthopeed die een eventuele operatieve ingreep met u kan bespreken.

Oorzaak degeneratief meniscusletsel

-Bij degeneratief meniscusletsel ontstaan de klachten geleidelijk en is vaak een gevolg van overbelasting en ouder worden. De kwaliteit gaat achteruit, wordt kwetsbaar en en ook scheuren gaan vertonen.

Symptomen degeneratief meniscusletsel

De pijn voelt u aan de kant van de binnen of buitenkant van de knie, bij het traplopen, hurken en draaibewegingen. Ook hier kunnen ‘slotkklachten’ optreden ; de knie kan plotseling niet meer kan strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het kniegewricht.

De degeneratie is niet terug te draaien maar een goed advies is om met mate te blijven bewegen als fietsen, wandelen of zwemmen.

 

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

U kunt spierversterkende oefeningen op youtube bekijken, wij werken graag met uw fysiotherapeut samen. Met speciaal voor u aangemeten podotherapeutische zolen door Frans wordt de stabiliteit in uw knieën en voeten weer groter. Daarvoor zal hij eerst uw looppatroon, afwikkeling en stand van uw voeten, knieën en heupen van elkaar bekijken. Op basis van deze onderzoeken en drukmeting kunnen de zolen er voor zorgen dat de belasting weer in balans komt. U kunt rekenen op een deskundig schoenadvies rekening houdend met de belasting van o.a. uw knieën. Ons doel is u weer pijnvrij en zo goed mogelijk te laten lopen.