Pijn aan de knieschijf, bursitis prepatellaris

Een bursitis prepatellaris is een ontstoken slijmbeurs precies aan de voorzijde van de knie, op de knieschijf. Vooral mensen die op hun knieën werken kunnen hier last van hebben of direct stoten, overbelasting kan de pijn veroorzaken.

Een bursa is een met gewrichtsvocht gevuld kussentje dichtbij een gewricht, dat de functie heeft om teveel wrijving te voorkomen. Deze kan namelijk door teveel wrijving ontstoken raken waardoor klachten ontstaan, dan noemt men een bursa een bursitis. Op verschillende plekken in uw lichaam zitten slijmbeurzen op kwetsbare plekken bij een gewricht.  De bursitis prepatellaris ligt tussen de huid en de knieschijf, een kwetsbare plek dus. Daarnaast kent de knie ook de bursa patellaris ( slijmbeurs in de knie) en de bursa infrapatellaris ( slijmbeurs achter de knieschijf ). We bespreken hier de bursitis prepatellaris , deze klacht zie ik het meest in onze praktijk.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Symptomen

Er kan een zwelling ontstaan, rood en dik aanvoelen en het buigen van de knie kan moeilijk gaan. Als u op de knieschijf drukt doet dit pijn. Het tijdelijk ontlasten van de knie kan rust geven. Blijf wel bewegen voor uw algemene fitheid.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt de stand van de voeten, knieën en benen. Wanneer dit een afwijkend beeld laat zien kan Frans podotherapeutische steunzolen aanmeten. Deze steunzolen verbeteren de stand van de voeten tijdens het staan en lopen en corrigeren de stand van de knieën. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten op de spieren rondom de knieschijf door overbelasting en desbetreffende bursa krijgt rust. Wij werken graag samen met de fysiotherapeut.