Pijn aan de knieschijf, bursitis prepatellaris

Een bursitis (subcutanea) prepatellaris is een ontstoken slijmbeurs precies aan de voorzijde van de knie, tussen huid en de knieschijf. Vooral mensen die op hun knieën werken kunnen hier last van hebben of door het stoten van de knie, kan deze bursitis veroorzaken.

Een bursa is een met gewrichtsvocht gevuld kussentje waar een gewricht, ligament ( band) of pees over een bot of periosteum (botvlies) glijdt. Door teveel wrijving/stress kan de bursa ontstoken raken waardoor klachten ontstaan, dan noemt men een bursa een bursitis. Op verschillende plekken in uw lichaam zitten slijmbeurzen op kwetsbare plekken bij een gewricht.

  • de bursa subcutanea(onder de huid) prepatellaris ligt tussen de huid en de knieschijf, een kwetsbare plek dus.
  • daarnaast kent de knie ook de deep bursa patellaris, deze ligt achter het patella ligament
  • en de bursa  subcutanea infrapatellaris ; de slijmbeurs onder de knieschijf, tussen het patella ligament en de huid.

We bespreken hier de bursitis prepatellaris , deze klacht zien we het meest in onze praktijk.

knieklachten sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

Symptomen

Er kan een zwelling ontstaan, rood en dik aanvoelen en het buigen van de knie kan moeilijk gaan. Als u op de knieschijf drukt doet dit pijn. Het tijdelijk ontlasten van de knie kan rust geven en het eventueel koelen. Blijf wel bewegen voor uw algemene fitheid.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt de stand van de voeten, knieën en benen. Wanneer dit een afwijkend beeld laat zien kan Frans podotherapeutische steunzolen aanmeten. Deze steunzolen verbeteren de stand van de voeten tijdens het staan en lopen en corrigeren de stand van de knieën. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten op de spieren ,rondom de knieschijf, door overbelasting en desbetreffende bursa krijgt rust. Wij werken graag samen met de fysiotherapeut en kijk eens op onze site voor spierversterkende oefeningen knie.