Wat is een Joplin’s neuroma?

Een Joplin’s neuroma is een zenuwbeklemming aan de binnenkant van het grote teengewricht. U ervaart beklemmende pijn of een doof gevoel in de schoen, aan de binnenzijde van het grote teengewricht. Niet te verwarren met het Houser neuroom ; deze inklemming van de zenuw ligt tussen het 1e en 2e middenvoetsbeentje.

voetonderzoek sengers podotherapie wijchen

Oorzaken

Een neuroom ontstaat ten gevolge van een inklemming van een zenuw die daar loopt, de nervus plantaris medialis. Deze verdikt en raakt geïrriteerd door constant wrijving en beknelling van de schoen, en/of de stand van de grote teen. De schoen kan te smal zijn waardoor stress ontstaat of plooien aan de binnenkant van de schoen hebben waardoor er druk ontstaat. Ook kan de voetenstand een rol spelen, namelijk bij overpronatie (neer binnenvallen van de voet).

Symptomen

Een uitstralende pijn of doof gevoel aan de binnenzijde van uw grote teen. Deze klacht komt vaak voor wanneer u een hallux valgus hebt. (scheve grote teen)

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De schoenen zijn erg belangrijk bij deze klacht. Frans heeft jarenlange ervaring in schoenen en kan u van goed persoonlijk advies dienen, rekening houdend met deze vervelende klacht.  Zelf kunt u zorgen voor naadloze sokken, schoenen met een ruime teenbox, breed genoeg en zonder plooien aan de binnenkant. De podotherapeut kan op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Met deze steunzolen wordt de voetenstand gecorrigeerd en neemt de druk op het grote teengewricht af, zodat de zenuw meer ruimte kan krijgen.