Wat zijn wintertenen?

De tenen en/of uiteinde van de tenen, zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en kunnen voor een branderig gevoel zorgen. Dit kan ook aan uw vingers ontstaan. Meestal zijn de klachten niet ernstig en gaat het vanzelf over. Winterhanden of wintertenen kunnen bij alle leeftijden voorkomen en komen vaker bij vrouwen dan mannen voor.

Oorzaken

Bij lagere temperaturen treedt er normaal ter bescherming vaatvernauwing op die gevolgd wordt door vaatverwijding. Bij wintertenen is deze reactie verstoord (ischemie) en komt er door een aanhoudende vaatvernauwing/verkramping te weinig zuurstof in het bloed. De slechte bloedcirculatie zorgt dan voor de rode of paarsblauwe kleur en er kunnen klachten ontstaan.

De precieze oorzaak is in de wetenschap niet terug te vinden. Genetische aanleg kan een oorzaak zijn. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen; bij mensen die roken, bepaalde medicatie moeten gebruiken of magere mensen kunnen de kleine bloedvaten eerder vernauwen. Mogelijk vergroot dit de kans op winterhanden en/of wintertenen.

Symptomen

 • rood of paarsblauwe tenen en/of uiteinden van de tenen of plekken
 • kan lichte zwelling ontstaan
 • bij koud weer heeft u klachten, in de zomer niet.
 • vaak beide handen of voeten aanwezig
 • branderig en jeuk
 • bij ischemie ( verstoorde doorbloeding ) kunnen er zelfs wondjes en/of blaartjes ontstaan
 • pas op met krabben voor ontstekingen

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Deze pagina is gemaakt voor informatie voor u van de podotherapeut. Meestal gaan klachten vanzelf over.  Adviezen die u kunt proberen zijn:

 • vermijd kou of bescherm uw vingers en/of tenen tegen de kou
 • draag geen strakke of smalle schoenen
 • blijf bewegen
 • wij raden aan uw koude voeten niet te snel te verwarmen, dus niet uw voeten op de verwarming leggen maar bijvoorbeeld thermosokken te dragen of sokken van angorawol
 • het dragen van schoenen of laarsjes gevoerd met wol van het schaap

Blijven de wintertenen nog wanneer het weer warmer wordt neem dan contact op met de huisarts, wellicht heeft u een andere aandoening met symptomen die lijken op wintertenen. Kijk voor meer informatie online op Thuisarts.nl

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018