Wat zijn tenenlopers?

Als kinderen net gaan lopen kunnen ze nog weleens op hun tenen lopen, vaak niets aan de hand en binnen enkele maanden lopen ze op hun gehele voet. Dit gebeurt vaak al voor het derde levensjaar. Het is anders als ze in hun tienerjaren/jongvolwassenen, op hun tenen blijven lopen, waardoor er andere lichamelijke klachten kunnen ontstaan, de zogenaamde ‘tenentred’.

Oorzaak

Bij enkele kinderen wordt het tenenlopen veroorzaakt door een spierziekte, een neurologische aandoening of een afwijking in botten, spieren, pezen of gewrichten. Bij de meeste kinderen wordt echter de diagnose ‘idiopathische tenenloper’ gesteld (zonder bekende oorzaak) , dat betekent dat het tenenlopen niet veroorzaakt wordt door een afwijking in botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwen. Het gaat dan om een variatie op het ‘normale’ looppatroon. Tenenloop als gewoonte blijkt vaak bij meerdere familieleden te kunnen voorkomen, dit noemt men habituele tenenloop.

Symptomen

Tenenlopers hebben vaak een matige motoriek en zijn soms wat onhandig. Doordat ze een smaller contact met de vloer hebben moeten ze vaak op hun evenwicht letten, met alle gevolgen. Een deel van de kinderen die op de tenen loopt is geboren met een korte lengte van de achillespezen. De achilles pees is voelbaar aan de achterkant van de enkel. Deze pees is verbonden met de kuitspier. De kuitspieren zorgen mede voor het strekken van de voet.  Daarom zie je tenenlopers op hun tenen/voorvoet lopen, hun achillespezen zijn vaak te kort.

Wat kan de podotherapeut voor je doen?

Wanneer de tenenloop lang tijd blijft bestaan, kunnen kinderen klachten krijgen als gevolg van hun afwijkende manier van lopen. Vaak ontstaan er pijnklachten omdat gewrichtjes in de voet overbelast raken, of vervroegd slijten. Een afwijkende stand van de voet heeft ook gevolgen voor de stand van het been en de belasting van de rug. Tenenloop kan dus ook zorgen voor het ontstaan van klachten van de knieën, heupen, rug, of een overbelasting van de achillespees. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van tenenloop en een podotherapeutische behandelplan op te stellen, wanneer de tenenloop niet spontaan verbeterd. Wij kunnen veel betekenen voor klachten veroorzaakt door tenentred, door ondersteuning van podotherapeutische zolen word de afwijkende stand van de voet verbeterd en zo klachten opgelost of voorkomen. Wij geven graag goed schoenadvies.

Als oefening suggereren wij met de voet op de traptrede te gaan staan en de hakken naar beneden te laten hangen, dit kan de achillespees oprekken of kijk voor meer spierversterkende en stabiliserende oefeningen hier.  Wij werken graag met uw fysiotherapeut samen.