Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel ( unguis incarnatus ) kan ontstaan door het verkeerd knippen of groeien van de nagels ; niet recht maar met de vorm van de nagel mee. Daardoor groeit de nagel in de huid van het nagelbed. Meestal komt deze klacht voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd plaatsvinden. Een ingegroeide teennagel zien we vooral aan de grote teen en kan fors ontsteken.

Oorzaak

andere oorzaken dan verkeerd knippen of groeien kunnen zijn;

  • de nagel kan van nature een grote bolling hebben (hyperconvexiteit)
  • door een verwonding of een kneuzing van de grote teen
  • te kort of verkeerd knippen van de nagels
  • zweetvoeten waardoor de huid week is
  • peuteren waardoor er een ontsteking kan ontstaan
  • dragen van te smalle of te krappe schoenen

Hoe knipt u uw teennagels juist?

Knip uw nagels regelmatig en nooit te kort. Het is belangrijk dat u de teennagels recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Gebruik een nagelknipper of schaartje/tang met een rechte bek, zo kunt u niet rond knippen. Desinfecteer uw spullen na gebruik met alcohol. U kunt natuurlijk ook regelmatig naar de (medisch) pedicure gaan. Weker wanneer u bij de podotherapeut bent geweest om uw ingegroeide teennagels te laten verhelpen, is het raadzaam om in de periode daarna regelmatig bij de medisch pedicure langs te gaan.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De behandeling door de podotherapeut bestaat meestal eerst uit het losmaken of verwijderen van het ingroeiende nageldeel. Het wildvlees (granulatieweefsel)wordt behandelt met zilvernitraat. Dit zorgt ervoor dat dit weefsel kan slinken. Daarna volgt het plaatsen van een nagelbeugel ( orthonyxie ) in samenwerking met de huisarts, en begeleiding van de groei in de daaropvolgende weken of soms maanden. Frans zal ook advies geven over het juist knippen/verzorgen en ontsmetten van de nagel. Een losgelaten teennagel wordt ook zo behandeld.

Als er sprake is van het naar boven wijzen van het laatste kootje van de grote teen of een moeilijke afwikkeling van de gehele voet waardoor de bovenkant of het uiteinde van de nagel steeds in moeilijkheden komt, kunnen er podotherapeutische zolen geadviseerd worden om de klacht te ontlasten. De podotherapeut kan u ook adviseren om regelmatig naar de (medisch) pedicure te gaan om recidieven ( terugkomen van de klachten ) te voorkomen.  Bij een extreme vorm van een ingegroeide teen met een bloedende zwelling/ontsteking, kan het mogelijk zijn dat de podotherapeut u terugstuurt naar de huisarts die voor verdere verwijzing zal zorgen of u voor een nagelwalontsteking waarschijnlijk antibiotica voor zal schrijven.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018