Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel ( ungius incarnatus ) kan ontstaan door het verkeerd knippen van de nagels ; niet recht maar met de vorm van de nagel mee. Door druk van de schoen of sportschoen, het (vaak) trappen tegen de bal bij voetbal of tenenlopen bij ballet. Meestal komt deze klacht voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd plaatsvinden. Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) zien we vooral aan de grote teen. Kan gepaard gaan met ontsteking.

Oorzaak

  • de nagel kan van nature een grote bolling hebben (hyperconvexiteit)
  •  bij een verwonding of een kneuzing van de grote teen
  • te kort of verkeerd knippen van de nagels
  • zweetvoeten waardoor de huid week is
  • peuteren waardoor er een ontsteking kan ontstaan

Hoe knipt u uw teennagels juist?

Knip uw nagels regelmatig en nooit te kort. Het is belangrijk dat u de teennagels recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Gebruik een nagelknipper of schaartje/tang met een rechte bek, zo kunt u niet rond knippen. Desinfecteer uw spullen na gebruik met alcohol. U kunt natuurlijk ook regelmatig naar de (medisch) pedicure gaan. Weker wanneer u bij de podotherapeut bent geweest om uw ingegroeide teennagels te laten verhelpen, is het raadzaam om in de periode daarna regelmatig bij de pedicure langs te gaan om verdere ingroei te voorkomen.

Orthonyxie

Orhonyxie : is het plaatsen van een nagelbeugel 
De podotherapeut plaatst een beugel om de nagel bij ingroeiende of ingegroeide teennagels. Door de specifieke vorm van de nagelbeugel wordt de kromming van de nagel verminderd en trekt de nagelbeugel als het ware de nagel uit de nagelwal waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De behandelperiode is afhankelijk van de nagelgroei en de afwijking van de nagel, maar bedraagt gemiddeld 6 maanden. De podotherapeut zal dit van tevoren met u bespreken om een inschatting te maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten en vergoeding.

Als er sprake is van het naar boven wijzen van het laatste kootje van de grote teen of een moeilijke afwikkeling van de gehele voet waardoor de bovenkant of het uiteinde van de nagel steeds in moeilijkheden komt , kunnen er podotherapeutische zolen geadviseerd worden om de klacht te ontlasten. De podotherapeut kan u ook adviseren om regelmatig naar de (medisch) pedicure te gaan om recidieven ( terugkomen van de klachten ) te voorkomen.  Bij een extreme vorm van een ingegroeide teen met een bloedende zwelling/ontsteking, kan het mogelijk zijn dat de podotherapeut u terugstuurt naar de huisarts die voor verdere verwijzing zal zorgen of u voor een nagelwalontsteking antibiotica voorschrijft. Lees ook ‘behandeling nagelbeugel’.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De behandeling door de podotherapeut bestaat meestal eerst uit het losmaken of verwijderen van het ingroeiende nageldeel. Het wildvlees (granulatieweefsel)wordt behandelt met zilvernitraat. Dit zorgt ervoor dat dit weefsel kan slinken. Daarna volgt het plaatsen van een nagelbeugel ( orthonyxie ) en begeleiding van de groei in de daaropvolgende weken of soms maanden. Frans zal ook advies geven over het juist knippen/verzorgen en ontsmetten van de nagel. Een losgelaten teennagel wordt ook zo behandeld.
In ernstige gevallen wordt er samen met de huisarts gewerkt. Er wordt dan een zogenaamde wigexcisie uitgevoerd, waarbij een deel van de nagel chirurgisch wordt verwijderd onder verdoving.