Wat is een ingegroeide nagel?
Een ingegroeide nagel ( unguis incarnatus ) kan ontstaan door het verkeerd knippen of groeien van de nagels ; niet recht maar met de vorm van de nagel mee. Daardoor groeit de nagel in de huid van het nagelbed. Meestal komt deze klacht voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd plaatsvinden. Een ingegroeide teennagel zien we vooral aan de grote teen en kan fors ontsteken.
Oorzaak
andere oorzaken dan verkeerd knippen of groeien kunnen zijn;
- de nagel kan van nature een grote bolling hebben (hyperconvexiteit)
- door een verwonding of een kneuzing van de grote teen
- te kort of verkeerd knippen van de nagels
- zweetvoeten waardoor de huid week is
- peuteren waardoor er een ontsteking kan ontstaan
- dragen van te smalle of te krappe schoenen
Hoe knipt u uw teennagels juist?
Knip uw nagels regelmatig en nooit te kort. Het is belangrijk dat u de teennagels recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Gebruik een nagelknipper of schaartje/tang met een rechte bek, zo kunt u niet rond knippen. Desinfecteer uw spullen na gebruik met alcohol. U kunt natuurlijk ook regelmatig naar de (medisch) pedicure gaan. Weker wanneer u bij de podotherapeut bent geweest om uw ingegroeide teennagels te laten verhelpen, is het raadzaam om in de periode daarna regelmatig bij de medisch pedicure langs te gaan.
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
De behandeling door de podotherapeut bestaat meestal eerst uit het losmaken of verwijderen van het ingroeiende nageldeel. Het wildvlees (granulatieweefsel)wordt behandelt met zilvernitraat. Dit zorgt ervoor dat dit weefsel kan slinken. Daarna volgt het plaatsen van een nagelbeugel ( orthonyxie ) in samenwerking met de huisarts, en begeleiding van de groei in de daaropvolgende weken of soms maanden. Frans zal ook advies geven over het juist knippen/verzorgen en ontsmetten van de nagel. Een losgelaten teennagel wordt ook zo behandeld.
Als er sprake is van het naar boven wijzen van het laatste kootje van de grote teen of een moeilijke afwikkeling van de gehele voet waardoor de bovenkant of het uiteinde van de nagel steeds in moeilijkheden komt, kunnen er podotherapeutische zolen geadviseerd worden om de klacht te ontlasten. De podotherapeut kan u ook adviseren om regelmatig naar de (medisch) pedicure te gaan om recidieven ( terugkomen van de klachten ) te voorkomen. Bij een extreme vorm van een ingegroeide teen met een bloedende zwelling/ontsteking, kan het mogelijk zijn dat de podotherapeut u terugstuurt naar de huisarts die voor verdere verwijzing zal zorgen of u voor een nagelwalontsteking waarschijnlijk antibiotica voor zal schrijven.