Wat is Mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie betekent dat een zenuw in de verdrukking komt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De benaming van de neuroom hangt af van tussen welke twee middenvoetsbeentjes deze neuroom zich bevindt. De zenuwinklemming Morton neuroom komt het meeste voor.

  • Houser neuroom : zenuwbeklemming tussen de grote teen en de tweede teen
  • Heuter neuroom  : zenuwbeklemming tussen de tweede teen en de derde teen
  • Morton neuroom : zenuwbeklemming tussen de derde en vierde teen
  • Islen neuroom : zenuwbeklemming tussen de vierde teen de vijfde teen

De neuroom is een verdikking van het weefsel om de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes heen. Het is mogelijk geïrriteerd en gezwollen, wat klachten kan veroorzaken. Deze ontstaat door langdurige beklemming., irritatie , een aandoening of buitengewone druk. Deze klacht komt 8x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij de mannen waarbij het wel gezien wordt betreft het vaak hardlopers.

Oorzaken

De oorzaak van een neuroom is druk van de zenuw tegen een bandje dat de 2 middenvoetsbeentjes met elkaar verbindt bij het afwikkelen van de voet.

  • Verkeerde schoenen : het beste draagt u schoenen met een goed voetbed, breed genoeg bij de tenen, hakhoogte max. 3-4 cm en niet te slap.
  • Gewrichtsaandoeningen en slijtage  als bijvoorbeeld artrose, reuma
  • Voettype als platvoet of holvoet
  • Sporten: Lang of fanatiek sporten kan vaak teveel zijn voor je voeten. Zeker sporten met veel druk in de schoen zoals voetbal, tennis, ballet etc. spelen een rol.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Symptomen

Een Mortonse neuralgie kan verschillende klachten geven: prikkelingen, tintelingen, doof gevoel, krampen, stekende of brandende pijn bij beweging. Kenmerkend zijn acute pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen toe. Meestal plots optredend tijdens het wandelen of sporten bij het dragen van te smal schoeisel. Ook geven remmen of gas geven in de auto klachten. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet en rust, bezorgt meestal een snelle verlichting van de pijn.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Een belangrijke rol bij de behandeling van de pijnklachten van Mortonse neuralgie of een ander neuroom is weggelegd voor de schoenen. Frans geeft daarom ook persoonlijk schoenadvies en zal kijken naar ruime comfortabele schoenen. Daarnaast kunnen ook podotherapeutische zolen u helpen om de stand van de voeten te corrigeren en meer ruimte te creëren tussen de middenvoetsbeentjes, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Als deel van de therapie kan ook shockwave ingezet worden. De podotherapeut helpt u graag met een doelgericht behandelplan. Dit zal u snel verlichten van de vervelende zenuwpijn. Blijf ook gerichte oefeningen met uw voet doen om klachten te verminderen.