Wat is Mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie is een verzamelnaam van zenuw-inklemmings-klachten. Een neuroom is een verdikking van de zenuw op een bepaalde plek ; een neuroom. Op deze plek komt een zenuw in de verdrukking tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De benaming van de neuroom hangt af van tussen welke twee middenvoetsbeentjes deze neuroom zich bevindt. De zenuwinklemming Morton’s neuroom; tussen de 3e en 4e middenvoetsbeentjes, komt het meeste voor.

  • Houser neuroom : zenuwbeklemming tussen de grote teen en de tweede middenvoetsbeentjes
  • Heuter neuroom  : zenuwbeklemming tussen de tweede teen en de derde middenvoetsbeentjes
  • Morton neuroom : zenuwbeklemming tussen de derde en vierde middenvoetsbeentjes
  • Islen neuroom : zenuwbeklemming tussen de vierde teen de vijfde middenvoetsbeentjes

Men spreekt vaak van een Mortons neuroom tussen de 3e en 4e teen; dat is niet helemaal waar: de pijnuitstraling en eventueel doof gevoel wordt gevoeld in de 3e en 4e teen, maar de neuroom ligt tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. De neuroom die aan de binnenkant van de grote teen ligt heet Joplin’s neuroom.

Oorzaken

Inklemming van de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes (neuroom=een verdikking) die onder de voet loopt, namelijk de nervus plantaris. Oorzaken kunnen zijn:

  • te smalle schoenen, spitse pumps of schoenen met een hoge hak waardoor druk en beklemming ontstaat in de voorvoet.
  • gewrichtsaandoeningen bij reumatische artritis
  • hallux valgus abductus met de hallux naar binnen, waardoor de andere tenen minder ruimte kunnen krijgen
  • afwijkende stand tenen of voeten
  • brede voorvoet of een spreidvoet (pes transversus) ; een doorgezakte voorvoet die klachten veroorzaakt
  • Sporten: Lang of fanatiek sporten kan vaak teveel zijn voor je voeten. Zeker sporten met veel druk in de schoen op de voorvoet zoals voetbal, tennis, ballet etc. spelen een rol.

voetenzool sengers podotherapie wijchen

Symptomen

Een Mortonse neuralgie kan verschillende klachten geven: prikkelingen, tintelingen, doof gevoel, krampen, stekende of brandende pijn bij beweging. Kenmerkend zijn acute pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen toe. Meestal plots optredend tijdens het wandelen of sporten of bij het dragen van te smal schoeisel. Soms voelt het op de plek van de zenuwinklemming of uw sok dubbel zit. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet en rust, bezorgt meestal een snelle verlichting.

Men spreekt van neuropathie wanneer de waarneming van prikkels wegvalt, de zenuw geeft niets meer door, bijvoorbeeld bij diabetes patiënten.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Een belangrijke rol bij de behandeling van de pijnklachten van Mortonse neuralgie of een neuroom is weggelegd voor de schoenen. Frans geeft daarom ook persoonlijk schoenadvies en zal met u mee kijken naar ruime comfortabele schoenen. Daarnaast kunnen ook podotherapeutische zolen u helpen om de stand van de voeten te corrigeren en meer ruimte te creëren tussen de middenvoetsbeentjes, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Als deel van de therapie kan ook shockwave ingezet worden. De podotherapeut helpt u graag met een doelgericht behandelplan. Dit zal u snel verlichten van de vervelende zenuwpijn. Blijf ook gerichte oefeningen met uw voet doen om klachten te verminderen.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

google
Yvonne Grundmeijer
20 april 2023

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

google
Dianne Van Hoof
1 juli 2019

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

google
Bridget Sommerdijk
12 maart 2019

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018