Wat zijn hamer- en klauwtenen?

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven in feite verschillende afwijkingen. Deze afwijkingen kunnen bij alle tenen ontstaat behalve bij de grote teen en worden meer bij vrouwen dan bij mannen gezien.
voetenskelet sengers podotherapie wijchen
– Bij een hamerteen is een gewricht van de teen is gebogen; namelijk het uiteinde van de teen;  zo ontstaat    er een hamertje; de teen hamert op de ondergrond.
– Bij klauwtenen zijn beide gewrichten van de teen gebogen De teen kromt naar de ondergrond en klauwt        zo als het ware.

Oorzaak

Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coördineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak. Bij diabetes kunnen hamertenen en klauwtenen voor wondjes zorgen, wat bij deze groep extra aandacht nodig heeft.

Symptomen

U kunt klachten hebben van stijfheid in de tenen, pijnklachten, drukplekken, likdoorn of eksteroog, eelt of wondjes. Door de standsafwijking bij een hamerteen en een klauwteen komt de teen knel te zitten tegen de bovenkant van de schoenen waardoor er extra eelt op de knokkels ontstaat en uiteindelijk kan er ook een wondje ontstaan. Bij een klauwteen of hamerteen komen de uiteinden van de tenen tijdens het lopen tegen de grond. De tenen belasten het “MTP gewricht” meer waardoor er extra eelt onder de voetzool ontstaat.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw tenen, voeten en uw looppatroon. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten dan kan de podotherapeut voor u op maat gemaakte steunzolen maken . Deze podotherapeutische zolen worden passend in uw schoenen gemaakt, zodat u voldoende ruimte overhoud. Frans geeft u schoenadvies waarbij zeker ruimte in de schoen van belang is. Als u last heeft omdat er tussen de tenen likdoorns door de druk ontstaan, kan de podotherapeut voor u een orthese ( teenstukje ) maken. Deze orthese dwingt de tenen weer enigszins in een meer rechte stand en vermindert zo de pijn en druk bij het lopen en staan. Voor het voetonderhoud/verzorging adviseren wij een medisch pedicure.