Wat zijn hamer- en klauwtenen?

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven in feite verschillende afwijkingen. Deze afwijkingen kunnen bij alle tenen ontstaat behalve bij de grote teen en worden meer bij vrouwen dan bij mannen gezien.
voetenskelet sengers podotherapie wijchen
– Bij een hamerteen is een gewricht van de teen is gebogen; namelijk het uiteinde van de teen;  zo ontstaat    er een hamertje; de teen hamert op de ondergrond.
– Bij klauwtenen zijn beide gewrichten van de teen gebogen De teen kromt naar de ondergrond en klauwt        zo als het ware.

Oorzaak

Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coördineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak. Bij diabetes kunnen hamertenen en klauwtenen voor wondjes zorgen, wat bij deze groep extra aandacht nodig heeft.

Symptomen

U kunt klachten hebben van stijfheid in de tenen, pijnklachten, drukplekken, likdoorn of eksteroog, eelt of wondjes. Door de standsafwijking bij een hamerteen en een klauwteen komt de teen knel te zitten tegen de bovenkant van de schoenen waardoor er extra eelt op de knokkels ontstaat en uiteindelijk kan er ook een wondje ontstaan. Bij een klauwteen of hamerteen komen de uiteinden van de tenen tijdens het lopen tegen de grond. De tenen belasten het “MTP gewricht” meer waardoor er extra eelt onder de voetzool ontstaat.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut onderzoekt uw tenen, voeten en uw looppatroon. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten dan kan de podotherapeut voor u op maat gemaakte steunzolen maken . Deze podotherapeutische zolen worden passend in uw schoenen gemaakt, zodat u voldoende ruimte overhoud. Frans geeft u schoenadvies waarbij zeker ruimte in de schoen van belang is. Als u last heeft omdat er tussen de tenen likdoorns door de druk ontstaan, kan de podotherapeut voor u een orthese ( teenstukje ) maken. Deze orthese dwingt de tenen weer enigszins in een meer rechte stand en vermindert zo de pijn en druk bij het lopen en staan. Voor het voetonderhoud/verzorging adviseren wij een medisch pedicure.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018