Wat is een holvoet?
De holvoet of de pes cavus, is vaak een aangeboren voettype. Als de voet op de grond staat zie je bij de holvoet dat de voetboog (zichtbaar aan de binnenkant voet) hol staat, vandaar deze naam. Doordat het een afwijkende voetstand is en een hoge wreef heeft, kan dit voettype klachten met zich meebrengen, maar dat hoeft niet. Bij onderstaande afbeelding zie je bij de holvoet in het midden ook geen afdruk.
Oorzaak
Een holvoet is vaak erfelijk, een aangeboren voettype. De verdeling tussen vrouwen en mannen is gelijk. Men spreekt van een voettype met een hoge spiertonus(spanning) en stijve voet.
Symptomen
- hoge wreef
- afdruk voet midden niet zichtbaar
- overbelastings-klachten hak en voorvoet
- klacht achillespees, plantaire fascie (peesplaat onder voet) door overmatige trekkracht holvoet
- klauwtenen en hamertenen komen voor
- laterale (voet wordt door buitenkant gedragen)kanteling voet, toename met lopen;supinatie
- stug en stijve voet
- bij holvoet vaak ook een haglundse exostose aanwezig
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
Frans begint met een voetonderzoek, uw looppatroon, stand-controle en drukmeting te controleren. Bij type holvoet is de oorzaak snel duidelijk. Het dragen van de juiste schoenen is bij holle voeten zeer belangrijk. Wij geven graag goed en persoonlijk schoenadvies, afgestemde op uw voettype. Podotherapeutische zolen of een orthese ( hulpstukje hamer- en klauwtenen) kunnen helpen de voet te corrigeren, de druk beter te verdelen en de supinatiebeweging te beperken waardoor u stabieler gaat staan en lopen, en meer de balans gaat vinden. Door middel van shockwave kunnen eventuele peesklachten minder worden.
Wij bespreken graag met u het behandelplan waardoor u weer beter vooruit kunt.