Wat is Metatarsalgie?

Metatarsalgie = voorvoetklachten. Metatarsalen = voorvoetbeentjes. Metatarsalgie staat voor een overbelasting onder de voorvoet.
Door deze overbelasting ontstaat er een ontsteking in het gewrichtskapsel van de voorvoetbeentjes van het 2e, 3e en 4e teengewricht. Deze aandoening kan gepaard gaan met capsulitis en klachten als eelt en likdoorns.

voetenskelet sengers podotherapie wijchen

Oorzaken Metatarsalgie

  • wanneer het middenvoetsbeentje van de grote teen korter is dan het middenvoetsbeentje van de tweede teen ontstaat er meer druk onder de voorvoet
  • soms zijn juist ook de (vooral 2e en 3e) middenvoetsbeenderen te lang ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes; stralen 2 en 3 vangen dan ook teveel druk op.
  • type holvoet of platvoet
  • verkorte achillespees
  • overbelasting bij werken of sporten, vooral staan en lopen.
  • overgewicht
  • verkeerd looppatroon en afwikkeling voet bij het lopen
  • verkeerde schoenen, zoals te hoge hakken of een te dunne zool ( kan ook een versleten zool zijn )

Symptomen

Voorvoetklachten zien we meer bij vrouwen dan bij mannen. De pijn voelt u onder de voorvoet en wordt erger naar mate u langer de voet belast met lopen en staan. De voorvoet kan dik en warm aanvoelen, en/of een doof gevoel in de tenen veroorzaken.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Frans onderzoekt onder andere uw looppatroon, uw voet- en teenfunctie, meet de druk onder uw voeten, en kijkt naar de stand en voettype , knieën en heupen ten op zichten van elkaar. In het functieonderzoek wordt vaak een beperking in de bewegingsmogelijkheid van het bovenste spronggewricht of de
voorvoet gevonden, manuele podotherapie kan hierbij helpen. Voor uw pijnklachten kan shockwave een onderdeel van de therapie zijn. Om uw voorvoet langdurig te ontlasten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u maken. Door deze in uw schoen te dragen wordt de gehele voorvoet minder belast en zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor de druk onder de voorvoet wordt verminderd. Daarnaast zal de Frans een persoonlijk en gericht schoenadvies geven met indien nodig een afwikkelbalk in de schoen verwerkt. Lees eens ons blog voetoefeningen. U kunt zelf ook bijeen verkorte Achillespees stretchoefeningen doen, zie youtube.