Wat is een Insertietendinopathie Tibialis Posterior?

De term die ook gebruikt wordt is : PTDD staat voor posterior tibialis tendon dysfunction.

De musculus tibialis posterior is de achterste scheenbeenspier. De tibialis posterior pees begint bij de spier aan de achterzijde van het onderbeen en eindigt (insertie) bij de aanhechting op het bot aan de binnenkant van het midden van uw voet.( de os naviculare ) Bij een tendinopathie is er sprake van een ontsteking of geïrriteerde pees of peesschede (tendovaginitis). Dus pijn aan de binnenzijde van uw middenvoet. Men spreekt in de orthopedie van enthesitis als er een ontsteking op de plaats is waar een of meer pezen aan het bot vastzitten. Meest bekende enthesitis is de tennisarm. Als de pees zelf ook ontstoken raakt, spreken we van tendinitis.

 

kuiten sengers podotherapie wijchen

 Oorzaken

Symptomen

Insertietendinopathie van de tibialis posterior pees kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet bij de aanhechting op het bot. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen te zien zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. De klachten nemen toe bij belasting van de voet, waardoor er een verstoord looppatroon te zien is. Men loopt dan als het ware om de pijn heen. Wanneer men doorloopt met de klacht kan de pees zijn functie verliezen en ontstaat er een doorgezakte voet.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut stelt een behandelplan aan u voor met het doel de pees van de m. tibialis posterior zo veel mogelijke te ontlasten, de voetboog te ondersteunen, zodat de pijn aan de binnenkant van uw voet afneemt. Wij kunnen shockwave inzetten, tijdelijk bij acute pijn tapen, en op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen bij u aanmeten. Deze steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voet, ondersteunen banden, pezen en spieren in voet en been en beïnvloeden de gehele bewegingsketen. Frans geeft graag schoenadvies voor uw klachten.