Wat is een Insertietendinopathie m. Tibialis Posterior?

Insertie= aanhechting /  Tendinopathie = peesblessure / Musculus Tibialis Posterior = de achterste scheenbeenspier.

De m. Tibialis Posterior is de spier die achter je scheenbeen loopt en is verantwoordelijk voor het omhoog houden van je voetboog en het naar buiten houden van je voet in plaats van naar binnen te vallen. De pees is het uiteinde van de spier en zit vast aan het bot.(scheepvormig been) Dus als een spier samentrekt, brengt de pees de kracht over op het bot, waardoor dit gaat bewegen in een gewricht. De Tibialis posterieure insertietendinopathie wordt gevoeld als scherpe pijn in de boog van uw voet.

kuiten sengers podotherapie wijchen

Hoe ontstaat tendinopathie nu? Deze veelvoorkomende peesblessure treedt op wanneer er kwaliteitsverlies in het peesweefsel ontstaat , degeneratie. Doordat de steeds terugkerende trekkrachten te groot worden en/of te lang inwerken, kan schade ontstaan aan het peesweefsel. Insertietendinopathie kan ook voorkomen aan de aanhechting van de voorste scheenbeenspier (tibialis anterior) welke aanhecht op basis eerste middenvoetsbeen en het binnenste wigvormig been (cuneiforme mediale).

 Oorzaken

  • veroudering
  • gewichtstoename
  • tendinitis reuma , kijk op reumanederland hiervoor.
  • afwijkingen loop- of voetenstand
  • beenlengte verschil
  • over-trainen of sporten, te fanatiek
  • te harde ondergrond

Symptomen

Insertietendinopathie van de m. tibialis posterior kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet bij de aanhechting van de pees. Dit voelt u direct bij het naar binnen draaien van de enkel. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen in de omgeving aanwezig zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. Bij rust gaat het beter met de pijnklachten.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan podotherapeutische zolen voor u maken . Deze inlegzolen ‘sturen’ het naar binnen kantelen van de voet, enkel, knie en/of heup. De beïnvloeding vanuit podotherapeutische zolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt en zo de pees ontlast wordt en de voetboog geholpen wordt met het in stand houden. Voor uw pijnklachten kunnen wij de shockwave inzetten voor de langere termijn en tapen voor de korte termijn pijnreductie. Wij werken graag met de fysiotherapeut samen om een goed behandelplan voor u te maken. De podotherapeut kijkt natuurlijk ook naar uw schoenen en geeft hier persoonlijk advies over.

Kijk ook eens op youtube voor oefeningen om de voetboog te stabiliseren.