Wat is een Insertietendinopathie Tibialis Posterior?

De term die ook gebruikt wordt is : PTDD staat voor posterior tibialis tendon dysfunction.

De musculus tibialis posterior is de achterste scheenbeenspier. De tibialis posterior pees begint bij de spier aan de achterzijde van het onderbeen en eindigt (insertie) bij de aanhechting op het bot aan de binnenkant van het midden van uw voet( de os naviculare ). Bij een tendinopathie is er sprake van een ontsteking of geïrriteerde pees of peesschede (tendovaginitis). Dus pijn aan de binnenzijde van uw middenvoet. Men spreekt in de orthopedie van enthesitis als er een ontsteking op de plaats is waar een of meer pezen aan het bot vastzitten. Meest bekende enthesitis is de tennisarm. Als de pees zelf ook ontstoken raakt, spreken we van tendinitis.

 

kuiten sengers podotherapie wijchen

 Oorzaken

Symptomen

Insertietendinopathie van de tibialis posterior pees kenmerkt zich door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet bij de aanhechting op het bot. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen te zien zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. De klachten nemen toe bij belasting van de voet, waardoor er een verstoord looppatroon te zien is. Men loopt dan als het ware om de pijn heen. Wanneer men doorloopt met de klacht kan de pees zijn functie verliezen en ontstaat er een doorgezakte voet.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut stelt een behandelplan aan u voor met het doel de pees van de m. tibialis posterior zo veel mogelijke te ontlasten, de voetboog te ondersteunen, zodat de pijn aan de binnenkant van uw voet afneemt. Wij kunnen shockwave inzetten, tijdelijk bij acute pijn tapen, en op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen bij u aanmeten. Deze steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voet, ondersteunen banden, pezen en spieren in voet en been en beïnvloeden de gehele bewegingsketen. Frans geeft graag schoenadvies voor uw klachten.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018