Wat is een Insertietendinopathie Peroneus brevis?

De musculus peroneus brevis is de korte spier aan de buitenzijde van het onderste gedeelte van het onderbeen. De peroneus brevis pees begint bij de spier aan de zijkant van het onderbeen en eindigt (insertie) bij de aanhechting op het 5e middenvoetsbeentje. Bij een tendinopathie is er sprake van een ontsteking of geïrriteerde pees of peesschede (tendovaginitis). Dus pijn aan de buitenzijde van uw middenvoet. Men spreekt in de orthopedie van enthesitis als er een ontsteking op de plaats is waar een of meer pezen aan het bot vastzitten. Meest bekende enthesitis is de tennisarm. Als de pees zelf ook ontstoken raakt, spreken we van tendinitis.

 

kuiten sengers podotherapie wijchen

 Oorzaken

Deze spier heeft een belangrijke functie bij het in evenwicht houden en stabiliseren van de voet, enkel en onderbeen. De m.peroneus brevis is verantwoordelijk voor het naar buiten bewegen van de laterale zijde van de voet, en het naar boven richten van de voet.(eversie) Hoe langer de overbelasting duurt, hoe langer het herstel duurt. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Symptomen

Insertietendinopathie van de peroneus brevis pees kenmerkt zich door pijnklachten aan de buitenzijde van de voet bij de aanhechting op het vijfde middenvoetsbeentje. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen te zien zijn zoals roodheid, warmte en zwelling. De klachten nemen toe bij belasting van de voet, waardoor er een verstoord looppatroon te zien is. Men loopt dan als het ware om de pijn heen.

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut stelt een behandelplan aan u voor met het doel de pees van de m. peroneus brevis zo veel mogelijk te ontlasten, de buitenzijde voet te ondersteunen, zodat de pijn aan de buitenkant van uw voet afneemt. Wij kunnen shockwave inzetten, tijdelijk bij acute pijn tapen, en op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen bij u aanmeten. Deze steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voet, ondersteunen banden, pezen en spieren in voet en been en beïnvloeden de gehele bewegingsketen. Frans geeft graag schoenadvies voor uw klachten.