Wat betekent het pes anserinus syndroom?

De pes anserinus wordt gevormd door 3 pezen die aan de binnenzijde van het kniegewricht lopen. Deze pezen zijn van 3 afzonderlijke spieren in het bovenbeen die naar het scheenbeen toe lopen. Tussen deze gezamenlijke eindpees en het scheenbeen zit er ook nog een slijmbeurs, deze kan ook ontstoken raken. Daarom spreekt men van het syndroom omdat het een tendinopathie (peesontsteking) van een van de 3 pezen kan zijn ,en/of een bursitis (slijmbeursontsteking) van de anserinus *slijmbeurs.

*een slijmbeurs is een zakje gevuld met synovia (vocht) , die er voor zorgt dat weefsel en andere structuren goed over elkaar heen kunnen glijden.

onderbeen sengers podotherapie wijchen

Oorzaak

De oorzaak komt meestal  doordat de knie naar binnen valt. dit betekent een overbelasting voor de pezen, spieren, slijmbeurs en banden waardoor er klachten aan de binnenkant van de knie ontstaan. Risicofactoren kunnen zijn:

 • overgewicht
 • overbelasting pezen
 • meniscusklachten
 • bij vrouwen is het bekken breder waardoor sneller de stand van de knieën x wordt.
 • reuma
 • overbelastende sporten en/of repeterende sporten zoals fietsen of wandelen
 • platvoeten
 • lokaal trauma door verkeerde beweging of verdraaiing
 • genua valga ; x-benen

Symptomen

Vaak wordt de klacht door de patiënt in een groot gebied aangegeven, hierdoor kan het ook de meniscus betreffen of problemen met de binnenste knieband. De huisarts en/of fysiotherapeut stelt de diagnose. Bij het pes anserinus syndroom komen deze specifieke klachten :

 • ochtendpijn en en stijfheid
 • moeite met opstaan stoel, traplopen
 • lokale zwelling en drukgevoelig aanhechting pezen

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

U wordt naar de podotherapeut getuurd als de stand van uw benen en/of voeten mede deze pijnklacht veroorzaakt. Een standsafwijking van de voeten en benen of knieën kunnen door steunzolen worden gecorrigeerd. Podotherapeutische zolen beïnvloeden de stand van de voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten, en een betere balans en stabiliteit voor knieën, benen en heupen.  Ook zijn de schoenen waarop u loopt erg belangrijk. Frans kijkt naar uw schoenen en geeft u een klachtgericht schoenadvies.  Op deze site staan ook spierversterkende en stabiliteit oefeningen voor uw knie.

 

Harmen Schipper
Harmen Schipper

Just left us a 5 star review

Super goed advies. Eerlijk, duidelijk en met de juiste begrijpelijke uitleg. Direct geholpen. Ik had al 5 weken last aan de binnenkant van mijn hiel. Begonnen 5 weken geleden na een hockeywedstrijd. Na de afgelopen twee weken rust gehad te hebben toch geen echt vermindert resultaat. Dus podotherapeut Frans Sengers gebeld. Vandaag direct geholpen. Uitleg over waar de pijn vandaan komt gekregen. Mijn hockeyschoenen beoordeeld. En uiteraard behandeld en uitleg gekregen hoe ik dit de komende weken zelf kan behandelen. Daarnaast, niet onbelangrijk, gerustgesteld dat ik gewoon kan blijven hockeyen. Frans Top! Bedankt. Grt Harmen Schipper

Ik ben super blij met m’n nieuwe zooltjes, heb veel minder last met lopen van m’n knieën.

Vakkundige behandeling, snelle, vriendelijke service en het resultaat: geen last meer van pijnlijke voeten!

google
Floor
20 februari 2023

Fijn dat ik dezelfde week nog terecht kon! Heel fijn geholpen! Mijn knieklachten kwamen door mijn voeten. Ik draag de steunzolen nu een maand en ik wil niet meer zonder.

google
Nino Andreas
10 februari 2023

Prachtig afgemeten zolen! Aanrader.

google
Isabelle A
4 februari 2023

Goed advies, bij een afspraak kijkt Frans zorgvuldig, ook naar klachten en hij probeert mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Mijn sandalen van vorig jaar aangepast naar klachten van nu. Super!

google
Roos Halma
3 februari 2023

Erg fijn en vriendelijk personeel. Toen ik contact opnam, kon ik heel snel al terecht. Na een paar testen kreeg ik gelijk verwijzing naar steunzolen en na een week ze te dragen, voelde ik meteen al verschil. Ze zetten zich echt volledig in op het probleem en zoeken gelijk een oplossing. Zeer fijne ervaring.

google
Gaby Gerritsen
3 februari 2023

Heel fijn en kundig geholpen. Erg blij met mijn zooltjes

google
Hanneke van Gemert
2 februari 2023

Altijd zeer tevreden over zolen en aangepaste zomerslippers met steunzool. Er wordt met je meegedacht en je krijgt goed advies.

Veel vakkennis en goed geholpen. Heel veel plezier van mijn steunzolen in mijn wandelschoenen én skischoenen!

google
R. Schaminée
5 februari 2022

Een erg fijne sfeer en klantvriendelijke service waar de patient voorop staat. Deskundig personeel wat de tijd neemt voor je en de ernst van de zaak goed inziet. Ik ga al tijden naar Frans en voel me altijd erg welkom. Hier word je echt serieus genomen. Een aanrader dus!

google
Bram Dewaal
28 september 2020

Ik heb van Meneer sengers nieuwe zooltjes gekregen want ik kan eigenlijk niet meer hockeyen zoveel pijn deed het. En hockey is mijn lievelings sport. Maar nu ik nieuwe zooltjes in mijn schoenen heb kan ik weer 3 x in de week hockeyen zonder pijn. Nogmasls bedankt. Bram

google
Vincent van Gemen
9 december 2019

Goede zool aangemeten gekregen en een jaar later nog steeds klachtenvrij

google
Wijnand Niessing
25 november 2019

Therapeut Sengers denkt met je mee, en probeert bij jouw persoonlijke omstandigheden passende oplossingen te vinden en deze volgens afspraak uit te voeren.

Hele uitgebreide en zorgvuldige beoordeling voor de Simms classificatie. Frans heeft hele mooie en fantastisch dragende slippers met een voor mijn voet aangepast voetbed gemaakt. Ik ben er heel blij mee!!!

Zeer goed geholpen en nu klachtenvrij!

Heel erg vakkundig.

google
kitty van woezik
15 februari 2019

Zeer deskundig en plezierig advies

google
Joep Peters Sengers
11 september 2018