Wat is artrose in het grote teen gewricht?
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen langzaam in kwaliteit achteruit gaat. Bij de tenen betreft het het kraakbeen tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje- het MTP gewricht. Artrose gaat niet weg maar bewegingsbeperkingen en pijn kunnen geholpen worden. Artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Lees verder op ReumaNederland.nl
Oorzaken artrose in de grote teen
Het gewricht van de grote teen bestaat uit het middenvoetsbeentje en de hallux (grote teen). Als u over minder gewrichtssmeer beschikt kunnen er vormveranderingen plaatsvinden. Vermindering van gewrichtssmeer kan voorkomen door o.a. leeftijd, reuma, jicht, diabetes, eerder trauma of stand van de grote teen (hallux valgus). De grote teen kan hierdoor minder goed bewegen en het gewricht beweegt minder soepel wat een slechte afwikkeling van de grote teen betekent. Zo kunnen er allerlei andere lichaamsklachten ontstaan, omdat het lichaam wil compenseren.
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
De podotherapeut kan u pijnklachten verminderen en uw beweging verbeteren. Frans onderzoekt uw looppatroon en de beweging in uw teengewrichten. Er wordt een drukmeting gedaan, waarmee de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan wordt gemeten. U krijgt een goed persoonlijk schoenadvies eventueel voor het dragen van podotherapeutische zolen. Ook kan met manuele therapie het eventuele vastzittende enkelgewricht losgemaakt worden. De steunzolen beïnvloeden de stand van de voet en ondersteunen en ontlasten het grote teengewricht, waardoor de pijn minder kan worden. Ook kan er een verstijving onder de zool gemaakt worden zodat de grote teen niet zo hard hoeft te werken en u goed vooruit kunt.