Wat zijn hamer- en klauwtenen?
Oorzaak
- genetische aanleg
- te smalle of verkeerde schoenen te lang gedragen of nog steeds draagt
- reuma
- artrose
- diabetes
- voettype holvoet
- te korte pezen m. digitorum longus
- metatarsalgie (doorgezakte voorvoet)
- hallux valgus ( hierdoor krommen de andere tenen )
- op leeftijd
Ook problemen met de afstemming van de spieren die het rekken en strekken van de tenen coördineren of te slappe pezen zijn vaak een oorzaak. Bij diabetes kunnen hamertenen en klauwtenen voor wondjes zorgen, wat bij deze groep extra aandacht nodig heeft.
Symptomen
U kunt klachten hebben van stijfheid in de tenen, pijnklachten, drukplekken, likdoorn of eksteroog, eelt of wondjes. Door de standsafwijking bij een hamerteen en een klauwteen komt de teen knel te zitten tegen de bovenkant van de schoenen waardoor er extra eelt op de knokkels ontstaat en uiteindelijk kan er ook een wondje ontstaan. Bij een klauwteen of hamerteen komen de uiteinden van de tenen tijdens het lopen tegen de grond. De tenen belasten het “MTP gewricht” meer waardoor er extra eelt onder de voetzool ontstaat.
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
De podotherapeut onderzoekt uw tenen, voeten en uw looppatroon. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten dan kan de podotherapeut voor u op maat gemaakte steunzolen maken . Deze podotherapeutische zolen worden passend in uw schoenen gemaakt, zodat u voldoende ruimte overhoud. Frans geeft u schoenadvies waarbij zeker ruimte in de schoen van belang is. Als u last heeft omdat er tussen de tenen likdoorns door de druk ontstaan, kan de podotherapeut voor u een orthese ( teenstukje ) maken. Deze orthese dwingt de tenen weer enigszins in een meer rechte stand en vermindert zo de pijn en druk bij het lopen en staan. Voor het voetonderhoud/verzorging adviseren wij een medisch pedicure.